ŽENY s česko-židovskými kořeny

Samish Zdenka

Zdenka Samish (13. března 1904, Praha – 8. března 2008, Rehovot) byla česko-izraelská potravinářská chemička a průkopnice v oblasti konzervace ovoce a zeleniny. Její životní dráha se protnula s vývojem moderní potravinářské technologie v Izraeli.

Narodila se jako Kohnová do pražské židovské rodiny a roku 1924 emigrovala do tehdejší Palestiny. Brzy se zapojila do zemědělského výzkumu. S manželem Moshem Samishem odešla studovat do USA, kde získala titul bakaláře na UC Davis (1931) a magistra domácích věd na UC Berkeley (1933). Její diplomová práce se věnovala vlivu vitamínu D a příštítných tělísek na tkáně laboratorních potkanů.
Po návratu do Palestiny pracovala jako chemička v konzervárně v Rehovotu, později nastoupila na tamní zemědělskou výzkumnou stanici. Od roku 1937 vedla oddělení potravinářské technologie v Zemědělském výzkumném ústavu (dnešní Volcaniho centrum), kde působila až do důchodu v roce 1969.
Samish se stala uznávanou odbornicí na konzervaci ovoce a zeleniny, výrobu džemů, šťáv, past, olivového oleje a dalších produktů. V roce 1947 získala americký patent na výrobu sušené citrusové pasty – dnes známé jako ovocná kůže (fruit leather). Byla aktivní i v mezinárodním kontextu, podílela se na tvorbě potravinářských standardů a vzdělávání mladých vědců. Roku 1992 obdržela ocenění Zasloužilá zemědělská výzkumnice a v roce 1996 čestné občanství města Rehovot.

Zdenka Samish se nesmazatelně zapsala do dějin izraelského zemědělství jako průkopnice potravinářského výzkumu, inovátorka v oblasti konzervace a inspirace pro generace odborníků doma i ve světě.

Autor portrétu: Josef Vavřička

Animace: 

Externí odkazy: